Betaflight VTX Table

A múlt

Sokan talán már nem is emlékeznek rá, vagy azért mert az idő megszépíti az emlékeket vagy azért mert még nem is voltak szeretett hobbink gyakorlói, a kezdetek kezdetén a videó adókat fizikális kapcsolók billegtetésével tudtuk a kívánt csatornákra állítani. Ennek a megoldásnak csak hátrányai voltak, sérülékeny kapcsolók, félreérthető vagy egyáltalán nem létező dokumentációk, jellemzően kevés választható frekvencia, csak hogy párat említsek a sok közül.

Lumenier TX5GPro Mini 200mW 5.8GHz FPV Transmitter with Power Switch
Lumenier TX5GPro Mini – LED-ek és nyomógomb

Ezt követték a hétszegmens kijelzővel, LED sorral vagy villogó LED-es kijelzéssel szerelt adók, ezeken már nyomgombokkal lehetett frekvenciát és többnyire adóteljesményt állítani.
Ezek a megoldások sokkal egyszerűbbek voltak, viszont fizikálisan hozzá kellett férni az adóhoz, illetve kézbe is kellett venni az ezzel szerelt gépeket. A fejlődés következő lépcsője a szoftveres konfiguráció illetve különböző mellékcsapások, az NFC kommunikáció és a vonalkód olvasás.

A jelen

A szoftveres vonal két legelterjedtebb protokollja a TBS SmartAudio és az ImmersionRC Tramp – míg előbbi a kezdetekben a hang bemenetet használta, majd később dedikált érintkezőt kapott, utóbbi az NFC modult leválasztva, annak érintkezőjén volt elérhető.

ImmersionRC TNR Mini-Wand | Drónpilóták Országos Egyesülete
ImmersionRC TNR Wand – Tramp NFC


A két protokoll viszonylag hamar integrálásra került a Betaflight-ba, de csak fapados módon, az erre használt interfészeket nem érdekelte milyen adóval próbálunk kommunikálni, minden esetben ugyanazokat az értékeket választhattuk ki, attól függetlenül hogy az adó kompatibilis volt-e azzal a frekvenciával vagy éppen adóteljesítménnyel. Volt olyan adó, ami csak 25mW illetve 200mW teljesítményeken tudott üzemelni, de az OSD-n mégis láttuk az 600mW opciót, olyan esetre is volt példa, hogy egy konkrét csatornát nem volt hajlandó sugározni egy adó, hatósági tiltásra hivatkozva, de az OSD ebben az esetben szintén félrevezető volt.

Tramp protokoll az OSD-n, BF 4.1 előtt

VTX Table

2019 végén, a Betaflight 4.1 stabil kiadásával érkezett a VTX Table nevű funkció, ami ezt a káoszt hivatott megoldani. Ami az előnye, a hátránya is – konfigurálni kell, tudni kell melyik adóhoz milyen beállításokra van szükség. Ez nem kevés problémát szül a mai napig (pitmode-ból kivehetetlen, 25mW helyett 200mW-on sugárzó adók), viszont ha mégis sikerül jól konfigurálnunk a Betaflight-ban a funkciót, sok előnyhöz jutunk.
Csak azokat a frekvenciákat/csatornákat látjuk, amik nekünk relevánsak, minek lépkedjünk a Fat Shark vagy Boscam csatornák között, ha azokat az életben nem használtuk. Biztosan nem fogjuk azt hinni hogy 800mW-on repülünk, mikor az adónk csak 400mW-ot támogat (ha nincs szerencsénk, a 25mW-ról invalid 800mW-ra történő váltásnál nem a legnagyobb értékre vált az adónk, hanem 25mW-on marad).

Ha cél, hogy legálisan repülj, tájékozódj az adott országban engedélyezett frekvenciákról és adóteljesítményről, ezek alapján állítsd össze a VTX beállításaidat. A lenti példák fájlok az adók által támogatott minden frekvenciát és teljesítményt tartalmaznak – módosítás nélkül lehetőséget adnak illegális működésre.

Beállítás

A sikereshez szükséges hogy konfigurálva legyen a VTX a „Ports” fülön, illetve kell az adónkhoz való VTX Table.
A grafikus felületen lehetőségünk van kézzel módosítani a frekvenciákat illetve az adóteljesítményeket és az azokhoz megjelenő feliratokat is. A legtöbb probléma az utóbbiból szokott lenni, van olyan protokoll ami mW értékeket vár el, van olyan ami 0-1-2-3 értékeket, de olyan is ahol dB-t kell küldenünk, így nem tehetjük meg, hogy egy IRC Tramp táblájában egész egyszerűen átírjuk a 600mW-ot 800mW-ra, és várjuk a csodát egy TBS Unify adóval.

Az ImmersionRC Tramp HV VTX táblája

Lehetőségünk van a „Video Transmitter” fülön, a „Load from file” gomb megnyomásával egy .json fájl betöltésére, ezzel elkerülve a manuális beállítás kényelmetlenségét és hibalehetőségeit. Egyszerűen nyomjuk meg a gombot, válasszuk ki a videó adónkhoz tartozó fájl, aztán nyomjunk egy „Save”-et, és kész is.

Alternatívák

TBS Crossfire – Akik a TBS rendszerét használják irányításra, lehetőségük van közvetlenül összekötni a CRSF vevőt a SmartAudio protokollt használó adóval, így kijelzővel rendelkező CRSF adó esetén azon, míg kijelző nélkül adó esetén lua script segítségével tudnak beállításokat módosítani – kihagyva ezzel az FC-t és a Betaflight-ot.
ImmersionRC Ghost – A TBS Crossfire rendszeréhez hasonló módon, ez a rendszer is tudja vezérelni a vevőjén keresztül a Tramp protokollal kompatibilis VTX-eket.
DJI HD FPV – Különösebb magyarázatot nem igényel, a DJI rendszere a szemüvegen keresztül állít csatornát, teljesen kihagyva az FC-n futó szoftvert.

VTX Table gyűjtemény

ImmersionRC Tramp HV
ImmersionRC Tramp Nano

TBS SmartAudio v1.0
TBS SmartAudio v2.0
TBS Unify Pro Nano 5G8
TBS Unify Pro32 Nano 5G8
TBS Unify Pro 5G8 HV – Race 2 (MMCX)
TBS Unify Pro32 HV (MMCX)
TBS Unify EVO

Rush Tiny Tank
Rush Tank Mini
Rush Tank Plus
Rush Tank Ultimate
Rush Tank Race

BetaFPV M02

Eachine Nano
Eachine TX508
Eachine VTX03S

AKK Race

Releated